ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Viva Magenta – barva roku 2023: Jak ji kombinovat v interiéru?

Začátek roku je pro interiérové designéry neodmyslitelně spjatý s vyhlášení barvy roku institutem Pantone. Pantone každým rokem pečlivě vybírá barvu a zohledňuje přitom hned několik faktorů včetně nálad ve společnosti a trendů. Vybraná barva je pak spojená s určitými emocemi a vizemi. Jaká je Viva Magenta a jak ji nejlépe začlenit do interiérového designu? viva magen

Viva Magenta oslavuje život

Zatímco v předešlých letech mohli mnozí tápat, když se dozvěděli o tom, jaká barva je dle Pantone „ta pravá“, letos s tím asi problémy nemáme. Magenta je i díky nejmenovanému mobilnímu operátorovi všeobecně známá. Sytě růžová nebo, chcete-li, purpurová vyzařuje energii a nadšení. Pantone přidalo do názvu odstínu ještě slovo „viva“, které je v mnohých zemích (například v těch španělsky mluvících) spojené s oslavováním života. Pokud v Mexiku zvoláte „Viva México“, budete do světa provolávat: „Ať žije Mexiko!“ Pantone popisuje barvu Viva Magenta jako „pulzující barvu, jejíž nevázanost je radostnou a optimistickou oslavou života“.

Inspirace v přírodě

Otázkou je, jak si s Viva Magenta poradit v interiérovém designu. Je to nepochybně velmi sytá a zářivá barva. Na první pohled to není zrovna barva, která působí přírodně a přirozeně. Pravdou ale je, že to není ani barva zcela „umělá“. Inspirací tomuto odstínu je totiž jedno z nejstarších přírodních barviv – karmín. Karmín je přírodní červené barvivo, které bylo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového, a Viva Magenta nese jeho odkaz.

Viva Magenta – barva síly i hravé rebelie

Viva Magenta se nachází v barevném spektru mezi odstíny červené a růžové. Červená symbolizuje vášeň, lásku, sílu a má v sobě jistou naléhavost. Růžová je barvou něžnější. Spojujeme ji s mladickou hravostí a romantikou. Jak k nám hovoří Viva Magenta, která si bere něco od každé zmíněné? Dle Pantone bychom si ji měli vykládat především jako barvu symbolizující značnou sílu s nádechem hravé rebelie.

Pozor – s Viva Magenta to nesmíte přehnat

A co na Viva Magenta říkají designéři? Zacházejte s ní jako se vzácným kořením – například šafránem. Když se s ní zachází nerozumně, snadno se to s ní přežene. Pokud se s ní ale naučíte pracovat, snadno s ní podtrhnete každý design a předáte jeho prostřednictvím jasné sdělení.

Které barvy jdou s Viva Magenta do páru?

Viva Magenta je skvělou barvou pro designové hrátky s kontrasty. Na barevném spektru je jejím protipólem zelená. Sama o sobě je ale tak výrazná, že doplňující barvy by neměly být syté. Sám institut Pantone doporučuje doplnění světlými tlumenými pastelovými barvami. Pro mnohé možná bude překvapením, že s Viva Magenta zachází jako z barvou, která pochází z přírody, vhodné doplňující barvy jsou proto dle Pantone odstíny khaki zelené, šedé odstíny, blankytně modré, pastelově růžové, šeříkové a béžové pískové (konkrétně se jedná o barvy: Pale Dogwood 13-1404, Gray Sand 13-1010, Gray Lilac 13-3804, Pale Khaki 15-1216, Fields of Rye 15-1115, Agate Gray 15-6307, Plein Air 13-4111).

Viva Magenta skvěle zazáří na textilních doplňcích

V interiérovém designu zacházejme s Viva Magenta opatrně, ale užijme si její mimořádnou sílu, hřejivost a živost. Je ideální barvou pro textilní doplňky. Pokud chcete jít s trendy, pořiďte si nápadité dekorativní polštáře pro oživení ložnice nebo třeba nové předložky do koupelny. Inspirace najdete například na Pinterestu nebo na webech věnovaných interiérovému designu.

Vyvarujte se větších ploch – pokud tomu neuzpůsobíte interiér celého bytu nebo domu, není nejlepším nápadem vymalovat s Viva Magenta všechny stěny. To ale neznamená, že bychom se měli této energií nabité barvy bát. Skvěle vypadají například kuchyňské linky s dvířky v tomto originálním osobitém odstínu růžové. I na zdi se může vyjímat – doporučujeme s ní ale vymalovat jen jednu stěnu v místnosti, popřípadě jen její část. Pokud se rozhodnete s Viva Magenta nakládat velkoryseji, designéři doporučují její sytost a sílu lehce ztlumit kombinací s tmavými kontrastujícími barvami, jako je temně šalvějově zelená a šedohnědá.

Parádu nadělají i živé květiny v magnetovém odstínu

Pokud si ještě nejste jistí, jestli je Viva Magenta barvou vašeho srdce, nemusíte hned dělat velké změny. Naštěstí je to barva, která se opravdu objevuje i v přírodě, a tak si můžete své interiéry vyzdobit živými květinami v této trendy barvě. „Magentově“ kvete vánoční kaktus, petúnie, mnohé tulipány i další květiny. Pokud doplníte interiér živými květinami, bude výsledek vždy famózní. Vzhledem k tomu, že jsme právě napsali, že je lepší s Viva Magenta zacházet opatrně – „jako s vzácným kořením“, nedoporučovali bychom vám hned prorůžovět celý interiér. Naopak najděte pár zajímavých prvků (polštáře, závěsy, dekorační předměty aj.) v barvě Viva Magenta a pro zbylé zařízení vybírejte z doplňkových barev.

Doplňkové barvy k Viva Magenta ze sortimentu KERAMIKA SOUKUP a SOUKUP EXPERIENCE

Nebyli bychom to ale my, abychom nepřišli s několika doporučeními z našeho sortimentu. Řídili jsme se doporučeními od specialistů z institutu Pantone a vybrali pro vás koupelnové obklady a dlažby v doplňkových barvách, tedy odstínech, které budou působit jako jemný kontrast a skvěle doladí interiér, do něhož se rozhodnete umístit výrazný prvek v barvě Viva Magenta. První z doporučovanou doplňkovou barvou je Pale Dogwood 13-1404, něžná harmonická skoro až miminkovská růžová připomínající slaďoučkou cukrovou vatu. Líbí? Ta sice nepůsobí kontrast s elektrizující Viva Magenta, ale báječně ji doplňuje. Pokud vám padla do oka, doporučuje růžový lesklý obklad HARLEQUIN 7 × 28 cm nebo růžový lesklý obklad COCO Pink 5 × 15 cm, oběma můžete skvěle obložit stěnu za kuchyňskou linkou nebo sprchový kout. Velmi univerzální partnerem do páru nejen s Viva Magenta je barva Gray Sand 13-1010, tedy písková, a Fields of Rye 15-1115, tlumená béžovošedá. Perfektním zástupcem pískových krásek z naší nabídky je obklad METRO Cream 10 × 20 cm nebo matný velkoformátový dekor v imitaci kamene DOVER Beige Spike 3D 30 × 90 cm.

K Viva Magenta skvěle ladí kontrastní zelená

Kdybychom si měli vybrat my, tak nám se Viva Magenta nejvíce líbí v kombinaci s přírodními tóny, a proto nám padla do oka z výběru Pantone barva Pale Khaki 15-1216. Pravým kontrastem k magentovým tónem je totiž zelená. Z našeho sortimentu k magnetové s radostí vybíráme khaki obklad MANACOR Basil 10 × 10 cm, lesklý obklad COCO Verd 5 × 15 cm, lesklou dlažbu LUME Green 6 × 24 cm a matnou retro dlažbu TERRA ART Menta 20 × 20 cm. Líbí se vám naše párování s barvou roku 2023? Dali jsme si záležet! Pokud chcete poradit s výběrem ideálních kombinací k Viva Magenta, rádi vám poradí i naši specialisté v showroomech.